Hjem
Foredrag
Bøger
Undervisning, workshops og debatoplæg
Artikler og undervisningsmateriale
Radio/tv
Samarbejdspartnere
CV
Kontakt
Brugernavn

KodeordHar du glemt dit kodeord?
Få tilsendt et nyt ved at klikke her.
Powered by PHP-Fusion
© by Nick Jones.

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/fenger-grondahl.dk/public_html/side_left.php(25) : eval()'d code(1) : eval()'d code on line 1

Malene Fenger-Grøndahl (f. 1976) er hovedkraften i forfatter- og foredragsfirmaet Textur. Hun er uddannet journalist og arbejder som freelancejournalist, forfatter og foredragsholder med speciale i integration, etniske minoriteter, islam og Mellemøsten. De seneste ti år har hun rejst i Mellemøsten, Europa og Asien, og mange af hendes bøger, foredrag og artikler tager udgangspunkt i research foretaget på disse rejser.”Hav altid den dybeste respekt for Guds mysterium i et andet menneske.”
Zen-inspireret kristen præst i Japan

Som journalist, forfatter, foredragsholder, medmenneske og medborger forsøger jeg at efterleve vise ord som disse. Positiv nysgerrighed over for verdens mangfoldighed og respekt for menneskers mange nuancer og sammensatte identiteter er nogle af ledetrådene i mit arbejde.

Korte og lange rejser, møder med mennesker og steder i Danmark, Mellemøsten, Europa, Asien og Afrika har inspireret mig og givet mig materiale til bøger, artikler og radioindslag og danner baggrund for mine foredrag. Jeg er forfatter eller medforfatter til lidt mere end 20 bøger og holder 40-50 foredrag om året.

Er du interesseret i artikler, radioindslag, undervisningsmateriale eller foredrag, kan du klikke dig videre via punkterne i venstre side og læse mere. Eller du kan kontakte mig på telefon eller e-mail.

Nyheder

Klosterliv og kristne landsbyer
I det østlige Tyrkiet lever en lille gruppe kristne, der tilhører et af verdens ældste kirkesamfund, det syrisk-ortodokse. Deres gudstjenester foregår stadig på Jesu sprog, aramæisk, og en moderne variant af det samme sprog er deres hverdagssprog. Hen over sommeren besøgte jeg nogle af de gamle klostre i området Turabdin, de troendes bjerg, tæt på byerne Midyat og Mardin.
Turen går til Tyrkiet - igen
Ridetur gennem sandklitterne forbi Pataras antikke ruiner og ned til Tyrkiets længste sandstrand, hvor havskildpadderne yngler. Vandreture i Kappadokiens klippelandskab. Cafébesøg i den stadigt mere kosmopolitiske storby Izmir. Gensyn med Ahmet på pensionatet i Kusadasi, hvor landsbylivet fortsætter uanfægtet af krydstogtturismen. Sommerens fem uger lange gensyn med Tyrkiet har været en lystrejse med gensyn og nye oplevelser. Rejsens formål var blandt andet research til en ny udgave af Turen går til Tyrkiet (Politikens Forlag), som efter planen udkommer forår 2010.
Undervejs skrev vi også et par rejseartikler til Berlingske Tidende – om ’charter på den chikke måde’ i Bodrum og om ’triatlon på tyrkisk’
Tyrkernes Istanbul er udkommet
Så er Tyrkernes Istanbul udkommet. ”En engageret vejviser til byens mangfoldighed af dufte og lyde, til dens bygninger, billeder og barer”, som forlagets beskrivelse lyder.

Læs blandt andet Leyla Tamers fabelagtigt forførende kapitel om Myternes Istanbul, mærk hvordan Grete Tamers beskrivelse af madkultur, spisesteder og gastronomiske traditioner får dit mundvand til at løbe som Bosporusstrædets vande eller søg inspiration til en arkitektonisk lystrejse gennem megabyen i min mand Carsten Fenger-Grøndahls afsnit om osmannisk arkitektur med fokus på mesterarkitekten Sinan. Eller dyk ned i kapitlerne om sufiernes, de kristnes eller sigøjnernes Istanbul.

Se mere på forlagets hjemmeside
Turen går til Tjekkiet og Slovakiet er udkommet
Den 15. december udkom Turen går til Tjekkiet og Slovakiet på Politikens forlag. Det har været en lang skrive- og udgivelsesproces, men når jeg står med den færdige bog i hånden, tænker jeg først og fremmest på en lang og dejlig sommer i de to mellemeuropæiske lande i 2007. Det var den første lange researchrejse med vores datter, Barbara. Hun var knap et år og klarede de 2 ½ måned væk hjemmefra fint. Men hun var også heldig med at have godt selskab undervejs: Vi startede i Prag i selskab med farfar Erling og sluttede i Nordbøhmen og Karlovy Vary sammen med morfar Arne – og undervejs boede vi hos vores gode veninde Veronika i Bratislava og fik besøg i Brno af vores gode venner Uzma, Carsten og Jamilla. Alle har en andel i den bog, der nu er udkommet.
Sigøjnere – nu i ny udgave
I midten af november 2008 udkom anden udgave af bogen Sigøjnere – 1000 år på kanten af Europa, som jeg har skrevet sammen med min mand, Carsten Fenger-Grøndahl. Forskellen på de to udgaver er primært, at de mere end 100 billeder er i s/h og ikke i farver i den nye udgave. I mine øjne kommer der andre kvaliteter frem i de farveløse billeder og dermed i bogens andenudgave. Netop fordi sigøjnerne ifølge myten og også ofte i virkeligheden er så farverigt et folk, skærer billederne i s/h en del støj fra og mere direkte ind til de mennesker, hele bogen handler om. Selvsagt er det en stor glæde, at bogen har fundet så stort et publikum, at den har skullet genoptrykkes. Det er også en fornøjelse, at der fortsat er efterspørgsel efter foredrag, hvor jeg fortæller om besøg blandt sigøjnere i 14 lande under researchen til bogen og om gruppens historie og vilkår i det moderne Europa.