Hjem
Foredrag
Bøger
Undervisning, workshops og debatoplæg
Artikler og undervisningsmateriale
Radio/tv
Samarbejdspartnere
CV
Kontakt
Brugernavn

Kodeord



Har du glemt dit kodeord?
Få tilsendt et nyt ved at klikke her.
Powered by PHP-Fusion
© by Nick Jones.

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/fenger-grondahl.dk/public_html/side_left.php(25) : eval()'d code(1) : eval()'d code on line 1

Bøger

Jeg har skrevet en række bøger om islam, etniske minoriteter, flygtninge, integration og religion. Flere er skrevet i samarbejde med min mand, Carsten Fenger-Grøndahl, andre har jeg skrevet sammen med andre gode samarbejdspartnere.

Du kan se en liste over de fleste af bøgerne nedenfor. Flere er undervejs, blandt andet en bog om sufier, islamiske mystikere.

Jeg holder jævnligt foredrag med udgangspunkt i en eller flere af bøgerne – se mere under Foredrag.

Klik på bogvignetterne for yderligere oplysninger.


Tyrkernes Istanbul

Klim, 2009 (red. sammen med Carsten Fenger-Grøndahl og Michael Irving Jensen)
Istanbul er Øst og Vest, modernitet og tradition. En megaby under konstant forandring og fuld af forunderlige kontraster. Den er svær at sætte på formel og svær at fordøje. Men samtidig ualmindeligt appetitlig, indbydende og åben. Ligesom de to første titler i serien er Tyrkernes Istanbul et alternativ og et supplement til de traditionelle guidebøger. Den fortæller om byen set fra mange vinkler – fortalt af forfattere, forskere, journalister og kunstnere, der har en særlig tilknytning til Istanbul og brænder for at videregive deres viden om byen.


Turen går til Tjekkiet og Slovakiet

Politikens Forlag, 2008 (med Carsten Fenger-Grøndahl)
Prag er en perle, men modernismens Brno, upåagtede Olomouc med de mange fine torve og den lille storby Bratislava er også værd at skrive hjem om. For slet ikke at nævne den fabelagtige natur i de to mellemeuropæiske lande: de majestætiske tinder i Tatrabjergene, de farvestrålende huler i Den Mæhriske Karst og sandstenslandskaberne i det nordlige Bøhmen.


Hvem er Gud? Et opslagsværk om de 5 verdensreligioner fortalt for børn

DR Multimedie, 2007
Hvem har opfundet Gud? Findes han overhovedet? Og hvis han gør, er han så en dreng eller en pige?
Mange børn stiller sig selv og andre disse spørgsmål, men de kan være svære at svare på, da ingen med sikkerhed kender svarene.
I bogen kan børn læse om de fem verdensreligioner; jødedom, kristendom, islam, buddhisme og hinduisme, og deres syn på hvem Gud er.
Bogen indeholder 5 kapitler - et for hver religion, og i hvert kapitel findes en række spørgsmål og svar, der giver et indtryk af religionen og dens tanker, værdier og ritualer.


Tyrkiet – en del af EUropa?

Informations Forlag, 2007
Kan EU rumme Tyrkiet? Kan Tyrkiet leve op til EU’s krav? Og kan det, der begyndte som en stille flirt for over 40 år siden, nogensinde ende som et lykkeligt ægteskab?
Debatten om Tyrkiets eventuelle medlemskab sætter fokus på både de ømme ligtorne og de store visioner i EU-samarbejdet og på spørgsmålet om, hvor EU og Europa er på vej hen – politisk, kulturelt og religiøst.
Bogen giver et klart billede af de to parter i den lange og stormfulde forlovelse. Se mere på bogens side på Informations Forlag


Den forbandede kærlighed. 14 fortællinger om homoseksuelle og kulturel mangfoldighed

CDR-Forlag, 2007 (med Marianne Nøhr Larsen)
Kærlighed er det stærkeste, der findes - men også noget af det sværeste. Når kærligheden får lov at leve, får alting mening; når den fordømmes, forties eller forbandes, bliver livet svært. Det ved de unge, du kan møde i bogen Den forbandede kærlighed. De har alle kæmpet for kærligheden og for at kunne leve på en måde, som er rigtig for dem.
Bogens unge er homoseksuelle. Men bortset fra det er de meget forskellige. De er muslimer, kristne og ateister. Pakistanere, danskere og kenyanere. Fyre og piger. Københavnere og jyder. Se meget mere på bogens side, www.denforbandedekaerlighed.dk


Det er fedt … når man får det hele til at køre

CDR-Forlag, 2007 (med Ulla Rose Andersen)
Ni forskellige unge voksne mellem 21 og 33 år med anden etnisk baggrund end dansk fortæller deres livshistorier. I små, letlæste og billedrige portrætinterview zoomes på godt og ondt ind på deres møde med Danmark i almindelighed og med danskernes fællesskab i særdeleshed. Fællesnævneren for dem alle er, at de på trods af forskellige former for modstand og svære odds har klaret sig godt og har opnået velfungerende liv.


Turen går til Tyrkiet

10. udgave, Politikens Forlag, 2007 (med Carsten Fenger-Grøndahl)
Krydret kebab og aromatisk te serveret med sikker hånd. Knirkende kærrer og kvinder i spadseredragter. Melodiske bønnekald fra minareterne og skrattende pop fra en bilstereo. Et stille øjeblik under moskeens kuppel. For fulde sejl under fæstninger svævende på klipper højt over havet.


Sigøjnere. 1000 år på kanten af Europa

Aarhus Universitetsforlag, 2006 (med Carsten Fenger-Grøndahl)
Gennem tusind år på kanten af de europæiske samfund har romaerne formået at bevare deres eget sprog og en særegen kultur. I denne bog videregiver forfatterne indtryk og erfaringer fra rejser til vidt forskellige romamiljøer i 12 lande.
Fortællingen begynder i Indien, romaernes "moderland", og slutter i Skandinavien, hvor romaerne kæmper for at blive en anerkendt del af et moderne samfund. Undervejs overværer vi religiøse ritualer i Frankrig og deltager i farvestrålende flamencofester i Spanien. Vi følger den barske hverdag i Slovakiets og Tjekkiets grå ghettoer og besøger en by i Makedonien, hvor romaerne har egen borgmester og eget bystyre.


EU’s dilemmaer – hvad sker der?

Informations Forlag, 2006 (med Anne Mette Vestergaard)
Hvor stor skal EU være i fremtiden? Og hvilken rolle skal unionen spille i en globaliseret verden med terror, fattigdom og migration? EU-politikerne står over for store dilemmaer fra en verden i hastig udvikling og udfordres samtidig af skeptiske og kritiske borgere, der har vidt forskellige ønsker til, hvordan EU-samarbejdet skal se ud.
Se anmeldelser m.m. på bogens side på Informations Forlag


Verden kom til Danmark - 50 år med flygtninge

Dansk Flygtningehjælp, 2006 (med Jesper Nissen)
I denne lille bog tages du med på en rejse gennem de seneste 50 års flygtningehistorie: Vi begynder en aften i 1956 på Padborg Station med klapsalver og dannebrogsflag og ender 50 år og et stemningsskift senere. Det er historien om 123.065 flygtninge, der kom til Danmark, og om flygtningepolitikken over perioden.


EU’s nye forfatningstraktat – hvad skal vi stemme om?

Informations Forlag, 2005 (med Jens Nielsen)
Bogen beskriver de grundlæggende idéer og ændringer i den nye forfatning, som vi stemte om den 27/9 2005, og går i dybden med de væsentligste nyheder, ændringer og debatemner i traktatteksten: den nye udenrigspolitiske profil, afstemningsreglerne og den interne magtbalance i EU, diskussionen om kristendom, føderalisme, fælles militær, nationalisme, Tyrkiet-spørgsmålet, den hjemlige politiske debat og danskernes holdning.


Flygtningenes Danmarkshistorie 1954-2004

Aarhus Universitetsforlag, 2004 (med Carsten Fenger-Grøn)
I 2004 har FN's konvention om flygtninges retsstilling været i funktion i 50 år, og i den periode har 120.000 flygtninge fået asyl i Danmark. Flygtningenes danmarkshistorie 1954-2004 er fortællingen om disse mennesker og det samfund, der tog imod dem. Om hverdagsliv, politiske magtspil, juridiske spidsfindigheder og møder med mennesker, der greb afgørende ind i deres liv.


Get a life - Ghetto life!

Alfabeta, 2004 (med Fahmy Almajid)
Hvordan ser livet i en ghetto ud, når tv-kameraerne er slukket? Hvad synes indvandrere og flygtninge om at bo sammen med andre med etnisk minoritetsbaggrund, og hvad synes danskerne? I Get a life - Ghetto life! kommer vi tæt på beboerne i Hundige-bydelen Askerød – et sted, som beboerne ikke selv kalder en ghetto, men som er blevet stemplet som sådan af omverdenen. Her følger vi et projekt, hvor beboerdemokratiet styrkes, men hvor der også opstår nye konflikter og interessemodsætninger.


Dansk ulandsbistand – fra mission til terrorbekæmpelse

Informations Forlag/DUF, 2004
Denne bog behandler nogle af udviklingsbistandens mest centrale dilemmaer inden for områder som økonomisk udvikling, frihandel, fattigdomsbekæmpelse og demokratisering. Den fortæller om baggrunden for den aktuelle debat om det danske samarbejde med ulandene - og skitserer desuden udviklingsbistandens historie fra Marshall-hjælp over Danmarks rolle som donorland gennem de sidste 40 år til nutidens bistand, hvor sikkerheds- og udenrigspolitiske hensyn spiller en stadig stigende rolle.


Sår på sjælen – sprækker i sindet. Om unge og psykisk sygdom

CDR-forlag, 2004. (med Tania Kejser)
Psykisk sygdom kan ligge i generne ligesom andre sygdomme. Og den kan fremprovokeres af begivenheder, vi ikke kan undgå. Derfor er vi nødt til at vide, hvordan vi skal reagere, hvis nogen, vi kender, bliver psykisk syge. Bogen fokuserer på de mest udbredte psykiske sygdomme: skizofreni, depression, angst, spiseforstyrrelser, tvangs-handlinger og tvangstanker.
15 unge fortæller om deres sygdomme, og en række fagpersoner belyser i baggrundsartikler psykiske problemer.
Se mere på bogens side på CDR-Forlag


Turen går til Tyrkiet

9. udgave, Politikens Forlag, 2004 (med Carsten Fenger-Grøn)
Bønnekaldet fra minareterne blander sig med hidsig popmusik. Fundamentalistiske mænd med fyldige skæg og tætbarberede forretningsmænd i velstrøgne jakkesæt mødes ved fredagsbønnen. Købmandens orientalske krydderier deler hylde med danske dåseøl. Bikiniklædte bykvinder soler sig sammen med tørklædeindhyllede husmødre. Tyrkiet er ikke et, men mange samfund på samme sted. Det hele kan og bør opleves på en rejse rundt i det fabelagtige land.


Hizb ut-Tahrir i Danmark – farlig fundamentalisme eller uskyldigt ungdomsoprør?

Aarhus Universitetsforlag, 2003 (med Torben Rugberg Rasmussen og Kirstine Sinclair)
Denne bog giver et samlet overblik over Hizb ut-Tahrirs ideologi, struktur, hvervningsmetoder, pressestrategi, retorik, selvforståelse og historie. Udgangspunktet er Danmark, men bogen rummer udblik til Tyskland, England, Mellemøsten og Centralasien.
Bogen bygger ikke alene på den alment tilgængelige forskningslitteratur og på Hizb ut-Tahrirs egne skrifter, men også på interviews med tidligere og nuværende medlemmer, både kvinder og mænd, og gruppens talspersoner i ind- og udland samt en række fremtrædende danske muslimer.


Stjerneguf – syv af de seje giver dig deres bedste opskrifter

Mellemfolkeligt Samvirke, 2003 (med Thomas Vinge)
I kogebogen præsenterer syv danske ungdomsidoler inden for sport og musik deres favoritmad og fortæller om deres forhold til madlavning. Flere af opskrifterne har rødder i fremmede kulturer, da flertallet af de medvirkende har anden etnisk baggrund end dansk.


Take us! Integration af indvandrere og flygtninge

SiD, 2003 (med Ulrik T. Skafte)
I dette undervisningsmateriale er fløjshandskerne taget af og de fine fornemmelser pillet ud. Der bliver gået til makronerne, når fordomme fra både danskeres og indvandreres side bliver taget under behandling i en række portrætinterviews og provokerende tegninger. Materialet giver stof til eftertanke og masser af oplæg til diskussion i folkeskolens ældste klasser.


Muslim – otte kvinder fortæller om forholdet til Gud og mennesker

Hans Reitzels Forlag, 2002 (med Carsten Fenger-Grøn)
I denne bøg møder læseren otte meget forskellige muslimske kvinder – fra Danmark, Storbritannien, Bosnien, Tunesien, Syrien, Iran, Indien og Indonesien – og bliver præsenteret for deres syn på kærlighed, ægteskab, bøn, politik, kristendom og meget mere. Hvert portræt indledes med en grundig introduktion til de politisk-religiøse forhold i personens hjemland, og bogen er udstyret med en omfattende indføring i religionen islam.


Turen går til Tyrkiet

8. udgave, Politikens Forlag, 2001 (med Carsten Fenger-Grøn)
Timerne smelter i varmen, og snakken går. Backgammonspillets brikker klaprer. De små teglas klirrer. Drik teen i landsbyen, mens bønnekaldet fra minareten blander sig med fårenes brægen. Drik den i kystens feriebyer, mens popmusikken brager ud fra barerne. Eller drik den i Istanbuls basarer, mens de handlende råber og lovpriser deres varer.


Turen går til Syrien og Jordan

1. udgave, Politikens Forlag, 2000 (med Carsten Fenger-Grøn)
Traditioner og fortidsminder har overlevet tidens tand og ørkensandets slitage. I Jordan og Syrien forvandles historietimernes tørre tal til overrumplende realiteter. I landskabet dukker ældgamle moskeer, velbevarede antikke byer og korsfarerborge op, som var de store historiske begivenheder sket i går.